Oleje pro motocykly

( počet produktů: 138 )

Oleje pro motocykly jsou naprosto nezbytné k tomu, aby naše vozidlo fungovalo efektivně a hladce. Když motor běží, komponenty, z nichž je sestaven, intenzivně pracují, což způsobuje silné tření. Použitý vysoce kvalitní motocyklový olej tyto díly chrání, snižuje tření a chrání tak motor před vážným poškozením. V motorech plní také funkci chlazení, neboť odvádí teplo od částí, které pracují nejintenzivněji, jako je píst nebo válec. Pravidelná výměna oleje pomáhá omezit tvorbu tzv. kalů. U motocyklů má systém klikový píst často jeden olejový okruh s převodovkou a spojkou. Nadměrné používání (natáčení spojky) a nesprávné řazení může mít za následek vznik kalu (tzv. hobliny z převodovky, kal ze spojky), který cirkuluje v celém hlavním olejovém okruhu. To může způsobit zvýšené opotřebení součástí motoru.

Na co se zaměřit při výběru oleje?

Motorové oleje jsou něčím, co silně ovlivňuje kvalitu výkonu motoru, proto je třeba při jejich výběru zohlednit několik věcí. Důležitými aspekty, kterým je třeba věnovat zvláštní pozornost, jsou parametry: typ olejové báze, viskozitní index a jakostní třída.

  • Typ olejové báze - toto je velmi důležitá otázka, protože ne každá báze bude vhodná pro každý typ motoru. Skládají se ze stejných složek, takže výběr té správné je velmi důležitý.
  • Viskozitní index - zjednodušeně řečeno, viskozita určuje sílu vnitřního tření kapaliny, tj. pokud použijete olej s příliš vysokou viskozitou, nedostane se do všech nejvzdálenějších částí, protože olejové čerpadlo nebude schopno překonat třecí sílu. Se zvyšující se teplotou se však kapalina stává méně hustou, takže pokud použijeme příliš viskózní olej, nezajistí dostatečnou pevnost filmu. Také špatně zvolený olej může způsobit problémy se spojkou a záběrem převodovky, což může mít za následek poruchu systému a náklady. Co znamená 10w40, 15w50 a tak dále . Který z nich bych měl zvolit? Rozdělme viskozitu na dvě hodnoty [10w][40]. [ 10w] - Jedná se o teplotu okolí, při které můžeme olej používat . Příliš vysoká hodnota znamená, že olej je příliš viskózní a v chladném nebo mrazivém počasí nefunguje dobře. Čím je hodnota nižší, tím je olej řidší a funguje lépe při nízkých teplotách, ale hůře v horkém počasí. Pro naše specifické použití na motocyklech nebo čtyřkolkách doporučujeme hodnotu 10w . Pokud však motocykl nebo skútr používáte celoročně, doporučujeme zvolit olej s hodnotou 5w. [Druhá hodnota je teplotní rozsah motoru, ve kterém si olej zachová své parametry (bude poskytovat ochranu). Čím nižší hodnota, tím nižší teplota. Takové oleje se doporučují pro silniční vozidla a vozidla s nízkým výkonem motoru. Vyšší hodnoty se doporučují pro motocykly s velkým výkonem nebo pro motocykly jezdící v náročných podmínkách, jako jsou čtyřkolky nebo crossové motocykly.
  • Třída kvality - definuje normy oleje pro benzínové (S) a naftové (C) motory. Za písmenem označujícím typ motoru následuje písmeno označující třídu kvality - čím vzdálenější písmeno abecedy, tím vyšší norma a novější.

Motorové oleje - jaký máme výběr?

Někdo si může myslet, že olej pro motocykl se nijak neliší od oleje pro automobil. Pravdou však je, že motorové oleje pro motocykly se od olejů pro automobily velmi liší. Musí plnit více funkcí, být univerzální pro motor, převodovku i spojku a zároveň nezpůsobovat prokluzování příliš "mokrých" spojkových kotoučů. Motory motocyklů nebo crossoverů jsou také nadměrně konstruovány a opotřebení součástí motoru je mnohem vyšší. Kromě možnosti výběru olejů od různých firem můžeme rozlišovat tři typy samotných olejů: minerální, polosyntetické a syntetické. Jak se od sebe liší?

  • Minerální oleje - používají olejové báze pocházející ze zpracování ropy, bohužel nejsou vhodné pro použití v nejnovějších modelech motocyklových motorů. Vyznačují se nejslabší ochranou motoru. Oleje se používají v systémech V, tj. v motocyklech typu chopper, cruiser atd.
  • Polosyntetické oleje - Jedná se o kombinaci minerálních a syntetických olejových základů. Mají podobné vlastnosti jako ekvivalentní syntetické oleje, ale jsou o něco levnější. Polosyntetické oleje se častěji používají a doporučují se v motorech s velkým počtem najetých kilometrů nebo namáhaných. Takový olej je ideální pro silniční motocykly a čtyřkolky. Dobrý poměr ceny a kvality. Olej vhodný pro skútry, motocykly a čtyřkolky. Lepší ochrana motoru než minerální olej.
  • Syntetické oleje - používají syntetické báze, které vznikají chemickými přeměnami. Vyznačují se nízkou tendencí k tvorbě úsad, lepší viskozitní stabilitou, vytvářejí pevnější olejový film a mají dobré antioxidační vlastnosti při vysokých teplotách. Z výše uvedených olejů se chovají nejlépe ve vyšších teplotních a teplotních rozmezích. Doporučují se pro výkonné silniční motocykly a pozoruhodné vytočení do červených otáček. Tyto oleje se doporučují také pro motory pracující v náročných podmínkách, vystavené vysokým teplotám, jako je tomu u krosových a čtyřkolových motocyklů.

Oleje pro motocykly a čtyřkolky

Protože motory čtyřkolek jsou vystaveny vysokému přetížení, musí být i oleje v nich používané robustní. Jejich nejdůležitějšími vlastnostmi jsou lepší odolnost vůči vnějším vlivům a vysoce účinná ochrana motoru. Aditiva použitá v olejích zajišťují lepší čištění motoru a odvod tepla. Usnadňují také startování za náročnějších podmínek. Motocyklové oleje mají také složení pro náročné použití motoru, ale neměly by se vzájemně kombinovat. Chcete-li o svůj motor dobře pečovat, měli byste pro něj vybírat specializované, vysoce kvalitní výrobky.

Navštivte naši prodejnu pro motocykly, kde vám poradíme, nebo navštivte sklep@amracing.pl, 782-301-398

pixel